Opublikowany przez: monika.g 2019-07-04 01:16:25
Autor zdjęcia/źródło: Co jeść w upalny dzień @ pixabay.com
Latem powinniśmy wybierać potrawy lekkostrawne, zawierające dużo warzyw i owoców, które o tej porze roku są ogólnodostępne. Zbyt ciężkie dania, szczególnie te smażone, zawierające duże ilości tłuszczu, mięsa i soli mogą przeciążać organizm oraz powodować wzrost temperatury ciała, co sprawia, że szybciej się męczymy i jest nam jeszcze bardziej gorąco.
Owoce – dostarczają organizmowi wiele niezbędnych witamin i minerałów oraz błonnik wspomagający trawienie. Wybieraj te najbardziej soczyste, które dodatkowo nawodnią organizm, czyli przede wszystkim pomarańcze, arbuzy, melony, gruszki. Możesz jeść je na różne sposoby: w kawałkach, zrobić sałatkę, mus, smoothie lub przygotować kompot.
Warzywa – nie zapominaj dodawać ich do każdego posiłku. Tak jak owoce dostarczają one wiele cennych witamin i minerałów, ale w przeciwieństwie do nich zawierają dużo mniej cukrów, dzięki czemu można je jeść bez ograniczeń.
Jogurty – wyjęte z lodówki w upalny dzień skutecznie chłodzą i orzeźwiają. Zawierają również kultury dobrych bakterii, które wspomagają odporność i ułatwiają trawienie, dzięki temu jogurty są lepiej przyswajalne niż mleko. Najlepiej kupować te naturalne, które nie zawierają cukrów ani słodzików. Wystarczy dodać do nich kawałki świeżych owoców lub wszystko razem zmiksować, aby powstał sycący, zdrowy i lekkostrawny posiłek np. na kolację czy podwieczorek.
O ile śniadania i kolacje da się przygotować z lekkostrawnych produktów to jednak z obiadami jest już trudniej. Polski obiad zwykle musi być konkretny, czyli dość obfity i przeważnie mięsny. Mam tu na myśli tradycyjne mielone lub schabowe z dodatkiem ziemniaków i niewielką ilością buraczków lub sałatki. Tymczasem latem powinniśmy zmienić proporcje i powiększyć część warzywną, a zmniejszyć lub całkowicie wyeliminować mięso.
Latem warzywa powinny stać się podstawą naszej diety, ponieważ są lekkostrawne i nie powodują wzrostu temperatury ciała w czasie procesu trawienia, jak to się dzieje podczas trawienia np. mięsa. Posiłki nie powinny być też zbyt obfite, lepiej jeść częściej, a mniej, aby nie czuć się ociężałym.
Na obiad możemy więc przygotować np. warzywa gotowane na parze przyprawione sosem. Świetnie sprawdzą się też sałatki, których podstawą będzie sałata z dodatkiem zielonych warzyw np. ogórka, awokado czy oliwek, do tego wystarczy dołączyć inne warzywa takie jak pomidory, cebula czy papryka. Możesz dorzucić również garść orzechów lub ziaren słonecznika czy dyni. Aby posiłek był pełnowartościowy dodaj jeszcze trochę białka w postaci mięsa drobiowego, ryby, sera lub fasoli. Przypraw oliwą i mieszanką ziół najlepiej świeżych.
W czasie upałów dobrym daniem na obiad będą także zupy warzywne oraz chłodniki. Zupy możesz przygotowywać zarówno na wywarze mięsnym, jak i na samych warzywach. Nie zapomnij doprawić ich do smaku przyprawami, które ułatwią także trawienie takimi jak pietruszka, majeranek czy pieprz. Do przygotowania chłodników najlepszy będzie kefir lub jogurt naturalny.
Upały czasem są tak męczące, że rozkojarzeni i rozleniwieni zapominamy o piciu co może skutkować odwodnieniem. Jest to szczególnie niebezpieczne dla małych dzieci, dlatego należy pilnować, aby często piły nawet, gdy się o to nie upominają. Wystarczy kilka łyków wody co jakiś czas, aby organizm był prawidłowo nawodniony. Gdy jesteś tak spragniony, że potrafisz wypić szklankę wody niemal jednym haustem oznacza to już odwodnienie.
Wypijaj minimum 2 litry płynów dziennie i pamiętaj, że każdy wzrost temperatury ciała o 1 stopień powoduje wzrost zapotrzebowania organizmu na płyny o kolejne 0,5 litra.
W czasie upałów pij dużo wody mineralnej, soków warzywnych i owocowych oraz herbat owocowych i ziołowych. Nie zapominaj też o kompotach, które możesz przygotować z wielu owoców sezonowych takich jak truskawki, maliny, jagody, wiśnie, jabłka, gruszki itp. Zrezygnuj natomiast lub znacznie zredukuj ilość wypijanych napojów gazowanych, kawy, herbaty oraz alkoholu.
ZOBACZ TAKŻE:
Czego nie jeść w czasie upałów? Lista zakazanych produktów>>
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
Stokrotka 2019.07.06 10:35
Na mięsko mamy zazwyczaj najmiejszą ochotę w upały.. sprawdza się garmażerka. Polecam oczywiście tą domową. Wychodzi taniej i zdrowiej. Jedyny wkład to trochę czasu i pracy.
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.